ادامه مطلب...
مدتی قبل و پس از مصاحبه رییس مجلس درباره حذف کنکور در مقاله ای تحت عنوان چرا کنکور قابل حذف نیست؟ به دلایل امکان ناپذیر بودن حذف کنکور در ایران(در رشته تجربی)پرداختیم!امروز و پس از 21 روز از نوشتن آن مقاله ابراهیم خدایی رییس سازمان سنجش به بسیاری از مطالب این مقاله صحه گذاشت.مقایسه ای بین مقاله وبلاگ و مصاحبه امروز ابراهیم خدایی:

مسئله اعتماد

داوطلبان و خانواده های آن ها به هر جایی اعتماد نداشته باشند به سازمان سنجش اعتماد دارند.این اعتماد از همان جا شروع می شود که امنیت برگزاری کنکور سالیان درازی است که تامین شده است.مردم به سازمان سنجش اعتماد دارند چون اغلب روسای این سازمانه وابسته به وزارت علوم از بین نخبگان کشوری برگزیده می شوند و مردم به افراد باهوش اعتماد بیشتری دارند!

وقتی برگزار کننده آزمون های ورودی سازمان سنجش باشد دیگر نمی شود من از تبریز به تهران بروم بگویم:آقای خدایی!آقای توکلی!کمی پارتی بازی کن!

قرار است با حذف کنکور مسئله استرس در جوانان از بین برود اما چه استرسی بدتر از اینکه به برگزار کنندگان آزمون اعتماد نداشته باشی!


درجه بالای اعتماد به سازمان سنجش در جامعه

دکتر خدایی تاکید کرد: براساس نظرسنجی‌هایی که از داوطلبان و مردم صورت می‌گیرد سازمان سنجش و آموزش کشور که یک دستگاه اجرایی است توانسته اعتماد اجتماعی بالایی را به خود جلب کند. بنابراین خواسته ما این است که آن معیارهایی که افراد براساس آن وارد آموزش عالی می‌شوند باید اول بر اساس عدالت آموزشی صورت بگیرد و افراد احساس ظلم نکنند دوم ضوابط ورود به دانشگاه‌ها روشن و شفاف باشد و سوم قابل پاسخگویی به داوطلبان و خانواده‌ها باشد.


مافیای کنکور به مافیای امتحانات نهایی تبدیل نمی شود؟

یکی از دلایل حذف کنکور را از بین بردن مافیای کنکور می نامند اما مگر همان مافیای کنکور نمی تواند مافیای امتحان نهایی شود؟اتفاقا اگر امتحانات نهایی در 3 سال برگزار شود حجم تیراژ فیلم ها و کتب این مافیاها بیش از پیش می شود.مشاور کنکور به جای تخمین رتبه به تخمین نمره!می پردازد.با این روش نه تنها مافیای کنکور حذف نخواهد شد و به قوت باقی خواهد ماند بلکه پای دلالان سوالات هم به میان می آید تا در کانال های تلگرامی خود سوالات نهایی را به فروش برسانند


مجوز مافیای کنکور را ما صادر نمی‌کنیم

رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در پاسخ به برخی ادعاها درخصوص مافیای کنکور گفت: مسئولین سازمان سنجش کارمند دولت هستند و بیشتر از حقوق تعیین‌شده نیز دریافت نمی‌کنند. مجوز حضور مافیای کنکور را سازمان سنجش صادر نمی‌کند و حق نظارت و درآمدها موسسات کنکور را کسانی دریافت می‌کنند که به این موسسات مجوز می‌دهند بنابراین سازمان سنجش نه مجوزی صادر می‌کند و نه نظارتی دارد و چگونه می‌تواند مافیای کنکور باشد.

خدایی تاکید کرد: موسسات کنکور به‌گونه‌ای هستند که نقطه برش هر جا قرار بگیرد به آن سمت حرکت می‌کنند و هر جا توجه اجتماعی باشد و داوطلبان به آن متمرکز شوند موسسات کنکور نیز نوع فعالیت خود را به آن سمت حرکت می‌دهند و این موسسات با حذف کنکور منحل نمی‌شوند بنابراین اگر ملاک پذیرش در دانشگاه‌ها همان سوابق تحصیلی باشد نوع فعالیت موسسات به سمت آزمون‌های دبیرستان سوق می‌یابد.


آیا توانایی اجرای قانون سوابق تحصیلی را دارید؟

برای برگزاری 2 روز کنکور در ایران اطلاعات سپاه وارد عمل می شود و به کمک نیروی انتظامی امنیت آن را تامین می کند به طوریکه در سالیان اخیر حتی یک سوال کنکور هم لو نرفته است اما هر ساله در ایام برگزاری امتحانات نهایی لو رفتن کل سوالات یک یا چند درس و دستگیری عوامل آن(البته پس از برگزاری امتحان!!)نقل محافل است.

امنیت برگزاری آزمون ابتدایی ترین لازمه ی اجرای قانون سوابق تحصیلی است که هزینه آن سرسام آور است.آیا اطلاعات سپاه و نیروی انتظامی می توانند هر سال 20 روز خود را صرف امنیت سوالات کنند؟وقتی این موضوع حتی زمانی که فقط سال سوم به صورت نهایی برگزار می شود عملی نیست چطور می شود سال دوم و چهارم را هم نهایی برگزار کرد و از امنیت آن مطمئن بود؟!اگر نهایی برگزار کردن امتحانات سال دوم و چهارم(دهم و دوازدهم)عملی نیست و فقط سال سوم باید نهایی برگزار شود پس تفاوت آن با کنکور چیست؟قرار بود سرنوشت در 4 ساعت تعیین نشود ولی قرار هم نبود سرنوشت در 9 امتحان و 9 روز تعیین شود!


مشکل آموزش و پرورش در ارائه سوابق تحصیلی

خدایی درخصوص وضعیت ارائه سوابق تحصیلی داوطلبان از سوی آموزش و پرورش به سازمان سنجش گفت: در حال حاضر 10 درس امتحانات نهایی سال سوم متوسطه و پنج درس دوره پیش‌دانشگاهی به عنوان سوابق تحصیلی در کنکور در نظر گرفته می‌شود در صورتی که براساس قانون آموزش و پرورش باید سوابق تحصیلی نمرات دروس سه سال آخر متوسطه را ارائه بدهد. با شرایط فعلی تنها یک سوم توانایی داوطلبان به عنوان سوابق تحصیلی در کنکور دخیل می‌شود و این دقیقاً به صراحت در قانون ذکر شده است که وزارت آموزش و پرورش مسوولیت ارائه سوابق تحصیلی را برعهده دارد.


چگونه معدل 20 ها را تفکیک میکنید؟

قرار بود سوابق تحصیلی جایگزین کنکور شود اما سوای مشکلات این روش که در ادامه هم به آن اشاره می شود یک سوال مهم پیش می آید:آیا با این هجوم داوطلبان به رشته تجربی قابلیت تفکیک آن ها را از هم دارید؟!

ابراهیم خدایی رییس سازمان سنجش پس از کنکور 95 در مصاحبه ای واقعیتی عجیب را بیان کرد:حدود 19 هزار داوطلب در کنکور تجربی سال 95 معدل بالای 19.5 دارند!مجموع ظرفیت 3 رشته پرطرفدار تجربی در دانشگاه های سراسری و آزاد و پردیس ها به زحمت 9 هزار نفر است حال سوال اینجاست آیا معدل های زیر 19.5 نباید وارد این 3 رشته شوند؟آیا می توانید این 19 هزار نفر را غربال گری کنید و در 9 هزار صندلی جا کنید؟مشخصا چنین چیزی بدون آزمون های ورودی امکان پذیر نیست.


دلایل برگزاری کنکور در برخی رشته‌های دانشگاهی

رئیس سازمان سنجش آموزش کشور برگزاری آزمون در برخی از رشته‌ها بخصوص رشته‌های علوم تجربی را ضروری دانست و گفت: ما نمی‌توانیم در برخی رشته‌های خاص و پرطرفدار پذیرش بدون کنکور داشته باشیم چراکه تراکم و انباشت نمره‌های مساوی در این رشته‌ها بسیار زیاد است. مثلا در علوم تجربی تعداد 593 هزار داوطلب متقاضی بودند که 27 هزار نفر آنها معدل بالای 19.75 داشتند. بنابراین وقتی نمره مساوی باشد باید معیار جدیدی تعریف کرد یا قانون جدیدی گنجاند تا براساس آن افراد وارد دانشگاه‌ها شوند.


مشکل فرهنگی

چیزی که در کشورهای غربی رایج است این است که مسئله قیف برعکس در آن اجرا می شوذ.در این روش ورود دانش آموزان به دانشگاه راحت است و این دانشگاه هست که هر ساله یا چند سال یکبار با برگزاری امتحاناتی سخت مجوز ورود دانشجو به مرحله بعدی را صادر می کند.آیا اجرای چنین روشی در ایران امکان پذیر است؟مسلما خیر.


رئیس سازمان سنجش آموزش کشور خاطرنشان کرد: ما در هیچ کشور دنیا نمی‌بینیم قوانین متعددی در حوزه ورود به دانشگاه وجود داشته باشد. دانشگاه‌های دنیا براساس تقاضا درخصوص پذیرش دانشجویان خود تصمیم‌گیری می‌کنند اما وضعیت پذیرش در کشور ما دقیقا براساس قوانین و مقررات است.